Skip to content

Verhaal patiënten en KBO-PCOB

Download zijn bijdrage hier.

Anke (75 jaar)

‘Ik zie er misschien niet oud of kwetsbaar uit, al ben ik 75. Maar ik heb wel een aantal kwalen. Ik doe mijn best om gezond te leven: ik eet gezond, sport veel, rook en drink niet. Maar toch kreeg ik zware griep. En als gevolg daarvan virale astma. Achteraf denk ik dat ik besmet ben geraakt tijdens een gesprek met een verpleegkundige. Die zat te snotteren en zei ‘ik heb getest vanmorgen en heb geen corona’. Maar blijkbaar had ze wel een lichte vorm van griep, waar ik een zware vorm van griep van kreeg. Mensen die in een verpleeghuis werken, vinden het misschien logisch om zich te laten vaccineren, omdat ze met kwetsbare mensen werken. Maar als je mij tegenover je hebt, denk je dat misschien niet. Hoewel ik net zo kwetsbaar ben.’

‘Griepprik is belangrijk voor zorgprofessionals’

Roelie (55 jaar)

‘Ik ben hartpatiënt. Dat zie je niet aan mij, maar ik kreeg een aantal jaar geleden opeens een aorta dissectie. Daarom haal ik sindsdien elk jaar de griepprik, omdat ik graag beschermd wil zijn tegen de griep. Voor zorgprofessionals is dat ook belangrijk om te doen. Zij staan in nauw contact met mensen en kunnen zonder dat ze dat zelf weten, een griepvirus onder de leden hebben. En vervolgens kunnen ze dat doorgeven aan kwetsbare mensen zoals ik. Natuurlijk is je laten vaccineren of niet iedereen zijn vrije keuze en dat moet je respecteren. Maar als je te maken hebt met kwetsbare mensen als zorgprofessional, dan moet je eigenlijk wel de griepprik nemen, vind ik.

‘Het perspectief van ouderen’

Ger Deleij, beleidsmedewerker KBO-PCOB

‘Ouderen moeten wat ons betreft op alle mogelijke manieren zo goed mogelijk beschermd worden tegen griep. Het advies van de Gezondheidsraad vinden wij prima. Alleen vinden wij dat het nog te vrijblijvend is.’

Ouderenorganisatie KBO-PCOB richt zich op senioren vanaf 60 plus. ‘Wij zitten in een landelijk netwerk van seniorenorganisaties en vertegenwoordigen zo’n 350.000 ouderen. Naast KBO-PCOB zijn dat de ANBO, de Koepel van Gepensioneerden en NOOM’.

De filmpjes met Anke en Roelie geven volgens beleidsmedewerker Ger Deleij goed weer hoe ouderen aankijken tegen verzorgenden die niet gevaccineerd zijn.

‘Senioren willen zo lang mogelijk de regie hebben over hun eigen leven en doen hun best om vitaal te blijven. Daarbij wordt er steeds meer een beroep gedaan door de overheid op ouderen om zo lang mogelijk actief te blijven’.

Beschermen tegen invloeden van buitenaf

Het is belangrijk om hen daarbij te beschermen tegen invloeden van buitenaf die ze niet kunnen beïnvloeden, vindt Deleij. ‘En dus te zorgen dat zij zichzelf laten vaccineren en dat ook zorgpersoneel dit doet.’

Hij wijst op andere organisaties die bij de discussiemiddag aanwezig zijn. ‘Je hoort vanuit de FVN en V&VN en anderen dat zij keuzevrijheid belangrijk vinden. Maar je hoort wat onze ouderen vinden. Zij zeggen ‘van mij wordt verwacht dat ik alles doe om zo lang mogelijk gezond te blijven. Dan mag ik ook verwachten dat als ik ziek word en ergens verpleegd word, ik niet besmet word met griep. Terwijl dat voorkomen had kunnen worden, als zorgpersoneel zich had laten vaccineren.’

Ouderen hebben zelf ook de verantwoordelijkheid ook om zich te laten vaccineren, draagt Deleij aan. ‘Het gaat daarbij om een combinatie van maatregelen die je toepast: vaccineren naast beschermende maatregelen zoals afstand houden.’

Zwart-wit

Hij vervolgt: ‘We worden allemaal steeds ouder en dus moeten we er met zijn allen aan werken om de griepvaccinatiegraad omhoog te krijgen. Dat hoort erbij als je wil dat mensen langer actief zijn.’

KBO-PCOB legt daarom een stelling neer. ‘We vinden dat zorgpersoneel dat niet gevaccineerd is, niet in aanraking mag komen met kwetsbare mensen.’ En ja, dat is heel zwart-wit, beaamt Deleij. ‘Maar nuances dragen niet altijd bij aan een oplossing. Daar moeten we het over hebben. We hopen uiteindelijk dat we met zijn allen in dialoog komen tot een goede oplossing.’

Back To Top