Veel mensen worden gelukkig niet heel erg ziek van griep, maar bepaalde groepen mensen lopen meer risico op ernstige klachten. Als u ouder bent bijvoorbeeld, of al last heeft van een andere ziekte. Denk aan astma, diabetes of een hartaandoening. De beste manier om u tegen de (ernstige) gevolgen van griep te beschermen is door de griepprik te nemen. Deze prik verkleint de kans op griep. Het betekent niet dat u geen griep meer kunt krijgen. Maar als u het dan toch krijgt, heeft u er minder last van.
Wat is een griepprik?
Een griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen aan gaat maken tegen het virus. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam beter beschermd is tegen de griep. Hierdoor heeft u dus ook minder kans dat u besmet raakt met het griepvirus. Het kan nog steeds zo zijn dat u griep krijgt, maar de klachten zullen dan milder zijn. Het is dus sowieso verstandig om een griepprik te nemen als u bij een risicogroep hoort.
Wat zijn de voordelen van een griepprik?
Er zitten verschillende voordelen aan het nemen van een griepprik. U loopt minder risico op het krijgen van de griep. Ook verloopt de griep minder heftig als u het toch krijgt. Maar het zorgt er ook voor dat de kans op erge klachten kleiner wordt. Bijvoorbeeld een longontsteking of hartproblemen. Voor mensen met een verzwakte gezondheid kunnen zulke complicaties ernstige gevolgen hebben. Ook de kans dat bestaande ziektes of aandoeningen erger worden door de griep, wordt kleiner met de griepprik.
Hoelang werkt de griepprik?
Als u de griepprik gehad heeft, duurt het nog zo’n twee weken voordat u genoeg beschermd bent tegen de griep. Het is dus slim om al tussen eind oktober en eind november de prik te nemen. Zo bent u al beschermd tegen de tijd dat veel mensen griep krijgen. De bescherming tegen het griepvirus duurt meestal 6 maanden.
Wanneer kan ik de griepprik krijgen?
Als u bij een risicogroep hoort, krijgt u van uw huisarts een uitnodiging om de griepprik te halen. De beste tijd om de prik te halen is tussen eind oktober en eind november. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de prik kunt krijgen. Deze is al in de praktijk van de huisarts aanwezig. U hoeft hiervoor dus niet eerst naar de apotheek te gaan.
De griepprik is niet verplicht. U kiest er zelf voor of u de prik wilt nemen of niet.
Wat zijn de risicogroepen?
De jaarlijkse griepprik is voor mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor deze mensen kan griep ernstige gevolgen hebben.
De volgende groepen ontvangen een uitnodiging van hun huisarts:
- mensen met een leeftijd van 60 jaar of ouder;
- mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
- mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
- mensen met diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
- mensen met een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
- mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie);
- mensen met een auto-immuunziekte;
- mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
- mensen met een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
- mensen met een verstandelijke handicap die begeleid wonen;
- mensen met een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën;
- Vrouwen die in oktober of november 22 weken of langer zwanger zijn;
- Mensen met een groot overgewicht (BMI 40 of hoger);
- Mensen met longschade na Covid-19
- Dementie, ook onder de 60 jaar
- Neurodegeneratieve aandoeningen. Zoals Parkinson, MS, CVA, ALS, myastenie; ook epilepsie
Ook als u zwanger bent en u behoort tot één van deze risicogroepen, kunt u de griepprik nemen. De griepprik is veilig voor u en uw ongeboren kind.