Skip to content

Doe mee aan de Winterfit peiling van dokter Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting (en bekend van Omroep MAX als dokter Ted)

Amersfoort 29 augustus 2023 – Vandaag start Ted van Essen, voormalig huisarts en nu voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting een landelijke peiling met 20 korte vragen op de website www.winterfit.nl. Nu de ‘r’ weer in de maand komt, vraagt dokter Ted Nederlanders om mee te doen om daarmee inzicht te krijgen in hoe we ‘winterfit’ proberen te blijven.

U kent ze vast nog wel: de maatregelen om een griep- of coronabesmetting te voorkomen. Hoe gaan we daarmee nu om? Gaan we bij verkoudheidsklachten wel of niet op visite bij mensen met een kwetsbare gezondheid? Gaan we onszelf vooraf testen? En wat wanneer u zelf een kwetsbare gezondheid heeft, wat doet u dan? Deze vragen kunt u beantwoorden in de peiling.

Ted van Essen: ‘Nu het griepseizoen er weer aan komt, staan ziekteverwekkers onvermijdelijk voor de deur. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie als influenza, corona of het RS-virus, en mogelijk in het ziekenhuis belanden. Het is belangrijk te weten hoe we er nu voor staan, zodat we ons goed voor kunnen bereiden op het aankomende virusseizoen.’

Kwetsbare Nederlanders vormen een derde van de samenleving[1], zoals 60 plussers en mensen met een chronische aandoening of mindere weerstand. De Nederlandse Influenza Stichting gaat de komende maanden aan de slag met de resultaten om ertoe bij te dragen dat we ernstige luchtweginfecties, veroorzaakt door een virus zoals corona, influenza of RS, zo goed mogelijk kunnen voorkomen. Zo zal er op 10 oktober een Nationale Griepprikdag worden georganiseerd. Samen met medische experts op het gebied van griep en mensen met kwetsbare gezondheid, zal de zorg en Nederland worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken en hoe je ‘winterfit’ kunt zijn.

Anonimiteit is gegarandeerd bij het invullen van de vragenlijst op www.winterfit.nl en duurt maximaal 10 minuten. Het is mogelijk om tot 15 september mee te doen. De resultaten worden vanaf 10 oktober, de Nationale Griepprikdag, bekend gemaakt.

Contact voor de media: Adriënne den Hollander, info@winterfit.nl of 06-55111945.

Referentie:
1. Heins, M. et al (2022, september). Monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) 2021. Geraadpleegd op 22 augustus 2023 van https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1004276.pdf

Back To Top