Dr. George Kassianos, huisarts en Nationale Coördinator voor Immunisatie bij het Royal College of General Practitioners
‘Met effectieve vaccinatieprogramma’s red je niet alleen levens, maar kun je de verspreiding van griep in de hele samenleving sterk beperken.’
In het Verenigd Koninkrijk vaccineren we ook gezonde kinderen tegen griep. Dat beschermt niet alleen hun eigen gezondheid, maar heeft een breder effect op de samenleving.
De cijfers spreken voor zich: het heeft geleid tot een relatieve risicoreductie van 94 procent van ziekenhuisopnames bij basisschoolkinderen en ook laat het aantal volwassenen dat de huisarts bezoekt met griepklachten een relatieve risicoreductie zien van 59 procent.
Het is belangrijk om kinderen te vaccineren omdat zij enorm profiteren van griepvaccinatie en zij een sleutelrol spelen bij de verspreiding van het griepvirus. Ze krijgen het virus eerder dan anderen en dragen het langer bij zich dan volwassenen. Bovendien verspreiden ze het makkelijk.
‘Noodzakelijk dat zorgverleners zich vaccineren’
Er zijn ook kinderen die in het ziekenhuis belanden met griep en soms overlijden ze er zelfs aan. Door kinderen te vaccineren, beschermen we hen van het griepvirus en de complicaties. Bovendien wordt de verspreiding van het virus geremd. Door ouderen te vaccineren, beschermen we degenen die het meest kwetsbaar zijn voor ernstige complicaties.
Het is ook noodzakelijk dat zorgverleners zich vaccineren. In mijn huisartsenpraktijk heb ik vaak genoeg zorgverleners gezien die door hun drukke werkschema geen tijd hadden om zich te laten vaccineren. En dat is een groot probleem. Als zorgverleners niet gevaccineerd zijn, kunnen ze hun patiënten niet effectief beschermen. Ik pleit ervoor om het halen van een griepprik zo laagdrempelig te maken. Een chirurg zou na een lange avonddienst nog even een vaccinatie moeten kunnen halen voordat hij naar huis gaat.
Als zorgverleners goed geïnformeerd zijn en zelf het goede voorbeeld geven, dan zijn patiënten eerder geneigd om zich ook te laten vaccineren.
Nederland staat bekend om zijn succesvolle vaccinatiecampagnes bij ouderen. Nu zie je dat de vaccinatiegraad stagneert. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Europese Raad adviseren een minimale vaccinatiegraad van 75 procent bij ouderen om voldoende bescherming te bieden. Nederland heeft dit doel nog niet gehaald, en dat is wel belangrijk. Om de gevolgen van griep bij deze groep te minimaliseren.
Het reproductiegetal van het griepvirus ligt rond de 1,4. Dit betekent dat het virus zich snel kan verspreiden, tenzij een groot deel van de bevolking gevaccineerd is. We moeten ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk mensen vaccineren om de verspreiding van het virus in te dammen.‘