Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer mensen in Nederland hebben last van griep. Griepvirus verspreidt zich snel. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griep klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder waren dit nog 66 mensen per 100.000. De griepepidemie is volgens Nivel nog ”matig”.

Griepvirus verspreidt zich snel

Nivel laat weten dat er een toename is bij ouderen van 65 jaar en ouder die met griep klachten bij de huisarts langskomen. Hoeveel mensen er werkelijk besmet zijn met het griepvirus is nog onduidelijk.

mannengriepHuidige griepepidemie

Net voor Kerst begon de huidige griepepidemie. In bijna de helft van bij patiënten afgenomen monsters werd daadwerkelijk een influenzavirus aangetroffen. De overige patiënten droegen andere virussen bij zich. Onderzoeksinstituut Nivel vindt dat de griepepidemie niet heel intens is. Er is sprake van een griepepidemie als twee weken lang 58 per 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige klachten. Van die mensen moet dan minstens 10 procent daadwerkelijk het griepvirus bij zich dragen.

Griep gaat meer rond dan tijdens vorige epidemie

Het griepvirus gaat nu rond van de vorige epidemie. Dit komt doordat er tijdens de coronapandemie er maatregelingen waren waardoor de influenzavirussen weinig kans kregen om zich te verspreiden. Zodra deze maatregelenen werden afgeschaft in maart 2022, brak er weer een griepepidemie uit. De griep gaat nu meer rond dan tijdens die vorige griepepidemie en is daarmee op het hoogste niveau sinds de kortstondige griepgolf van 2020.

Lees het artikel hier snel verder. Voor andere artikelen kun je naar onze Griep in het nieuws pagina en voor meer informatie over de griep kun je terecht bij Beterzondergriep.nl!

Back To Top