Ga naar hoofdinhoud

Publicatiedatum: 17 maart 2022

Momenteel is er in Nederland officieel een griepepidemie vastgesteld en normaliter komt een epidemie veel eerder aan, maar de vraag is nu waarom het dit keer pas in Maart gebeurt?

Corona maatregelen

Vaak begint een griepepidemie al in December of Januari, maar nu in 2022 begint het pas in 2022. Het is natuurlijk niet met 100 procent zekerheid vast te stellen waardoor dit komt, maar alles wijst erop dat de coronamaatregelen de opkomst van griep hebben vertraagd. Het griepvirus werd in 2021 in het ”normale” griepseizoen, maar zelfden gevonden en dit komt hoogstwaarschijnlijk door de coronamaatregelen. De maatregelen zijn hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat een griepepidemie in 2020-2021 volledig uit beeld is gebleven.

Griep of corona?

Ook al is er een nieuwe griepepidemie gaande, is het coronavirus ook nog steeds erg aanwezig en de symptomen van beide virussen zijn erg vergelijkbaar, aldus MAX-huisarts Ted van Essen.

“De klachten zijn vergelijkbaar en de risico’s op complicaties ook. Net als bij covid is een griepprik geen garantie dat je geen griep krijgt. Als je koorts krijgt, verkoudheid wordt en moet hoesten, moet je natuurlijk eerst corona uitsluiten via een test bij de GGD. Als die negatief is, hoef je niet in isolatie, maar kun je dus wel griep (influenza) hebben.”

Volgens Dokter Ted is ook in het geval van griep van belang om geen contact te hebben met mensen die binnen de risicogroepen vallen, omdat u ze kunt aansteken. Onder ‘risicogroepen’ vallen bijvoorbeeld ouderen, mensen met long-, hart- of nierklachten of diabetes.

Om het hele artikel te lezen, kunt u hier klikken. Voor andere artikelen kunt u naar onze Griep in het nieuws pagina en voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Beterzondergriep.nl!

Back To Top